Harry Asbreuk

Harry AsbreukDe duivenmarkt brengt ons bij de contactpersoon van deze markt: Harry Asbreuk. Hij coördineert alle werkzaamheden die ervoor zorgen, dat de markt ieder jaar weer een geslaagd evenement is. Toen we bij hem op bezoek kwamen, was hij druk bezig met de voorbereidingen van het nieuwe seizoen: de hokken kregen een voorjaarsschoonmaakbeurt en de doffers en duivinnen mochten weer bij elkaar.

Harry is al duivenliefhebber vanaf zijn vroege jeugd. Tijdens zijn lagere schoolperiode kwamen er bij zijn konijnen en kippen een paar postduiven aanvliegen. Hierbij kreeg hij enkele jongen, en zo begon zijn duivenmelkersloopbaan. Iedere dag na school ging hij er met zijn fiets op uit om de duiven af te richten. In het begin deed hij met de vluchten mee op naam van zijn buurman, maar op 12-jarige leeftijd is hij zelf lid geworden van de Vale Doffer in Haaksbergen. Een klok had hij toen nog niet, maar het klokken van de duiven gebeurde bij zijn buurman.

Rond zijn 17e stopte Harry met de duivensport. Hij kreeg het druk met zijn werk en de avondschool, en ook het uitgaan nam veel vrije tijd in beslag. De duiven zijn er echter altijd gebleven, en na een jaar of vijf, toen Harry trouwde en zijn duiven meegingen naar Bentelo, was het eerste wat er bij zijn huis gebeurde, het zetten van een duivenhok. Volgens Annie, zijn vrouw, stond het hok er al na twee dagen.
Harry is toen lid geworden in Hengevelde, waar hij met zijn duiven het hele programma speelde. Hij begon met 10 koppels oude en zo’n 30 jonge duiven. In de loop der jaren is zijn hok uitgebreid naar ± 40 koppels oude duiven.

Naarmate Harry ouder wordt, gaat zijn voorkeur meer naar de lange afstandvluchten dan naar de snelheidsvluchten. Wil je tegenwoordig het hele programma vliegen, dan heb je door de vele vluchten meer duiven nodig dan vroeger. Vooral bij de snelheidsvluchten gaat het er door de nieuwe inzichten en technieken veel hectischer aan toe.

Dat Harry op de fond, de lange afstand, zijn mannetje staat, blijkt wel uit het kampioenschap in 2007 van de afdeling. Hij werd toen overnachtfondkampioen onaangewezen.

In de loop der jaren heeft Harry veel bestuursfuncties op zich genomen. Hij is al heel wat jaren bestuurslid in Hengevelde, vervulde een bestuursfunctie binnen de CC en zat in de arbitragecommissie van de afdeling.

Nu is hij nog penningmeester bij de Witpen en contactpersoon voor de duivenmarkt.